Ganduri si experiente

Stii cum se spune, o organizare buna te scapa de aglomeratie. Atat intr-un bar cat si la evenimente. Totusi intr-un bar nu prea poti sa stii ce o sa vinzi(in afara de frappe/limonada si fresh-uri pe care este sigur ca le vinzi).In schimb la evenimente sa fii sigur ca o sa consumi tot. De ce?

Pentru ca este totul pre-platit si oamenii au open bar. La evenimente totusi este mult mai important sa fii rapid deoarece evenimentele sunt facute pe motive sociale. Cum devii mai rapid?

Nu dand din maini de 100 de ori pe minut, organizandu-te mai bine. Poti face ce fac eu la evenimente. Cand nu ma duc direct prin organizatori(mirii la nunta,sarbatoritii la petreceri,organizatiile la evenimente) si ajung printr-o firma de legatura fac tot posibilul sa imi fac treaba cat mai bine si repede sa am timp sa socializez cu invitatii si sa-i fac sa se simta aproape ca la ei acasa.

Sa nu uitam totusi ca nu trebuie sa-i lasam sa faca chiar orice vor, cum noi avem o etica si invitatii/clientii trebuie sa aiba una. Sa nu uitam , la evenimente socializarea este cartea noastra de vizita.

Am avut norocul ca in ultimul an de la persoane la care nu ma asteptam sa imi plece numele mai departe si astfel sa fiu implicat in cat mai multe evenimente cu oameni diversificati (chit ca era vorba de o prezentare de produs sau pur si simplu o petrecere acasa). De ce s-a intamplat asta? Deoarece mi-am usurat munca in bar astlfel incat s a reduc efortul la minim si sa am timp sa socializez si sa povestesc si asta mi-a deschis tot timpul portite noi. Eu la fiecare eveniment merg cu alt meniu in functie de preferintele organizatorilor si piata de acolo si o sa va dau un exemplu de la ultimul meu eveniment :

Am avut cu mine un prieten barman care era la inceput de drum , a fost un eveniment de 300 de persoane si aveam nevoie de cineva sa aduca gheata/marfa si sa spele pahare tinand cont ca ne au pozitionat foarte departe. La un numar de genul acesta avand si oaspeti si ospatari se formase 4 cozi la bar , una in stanga pentru ospatari (destui pentru 300 de persoane) si 3 de invitati. Cozi care nu s-au terminat pana la 3 dimineata(prima pauza) si automat a trebuit sa fim amandoi la foc automat in continuu. L-am lasat pe el sa se ocupe de ospatari si aprovizionare si am ramas eu pe cele 3 randuri de clienti si pe tinut din scurt pre batch-urile. In zona respectiva un meniu de genul este ceva extravagant tinand cont ca sunt multi barmani pe evenimente acolo dar toti fac green apple,rainbow,cuba libre,aperol spritz , aceleasi 10 bauturi cu care au lucrat in baruri in toata activitatea lor. Si automat nici prietenul si colegul meu nu stia aceste retete.

Ca sa nu stau sa ii umplu capul cu retete pe care nu le stie si sa nu stea sa se chinuie cu jiggerul(masura) de fiecare data am facut prebatch-uri :

Rum jamayca contine :                                                               Apple pie contine :40 ml de rum spiced                                                                 40 ml de vodka

10 ml de suc de lamaie/lime                                             10 ml de suc de lamaie

10 ml de sirop de vanilie                                                 10 ml de sirop de caramel

10 ml de sirop de scortisoara                                            10 ml de sirop de scortisoara

20 ml de suc de portocale                                                40 ml de suc de mere verzi

20 ml de suc de ananas                                                                                                                                  

Si am umplut sticle de 700 de ml cu compozitia fiecaruia si le-am separat.

Rum jamayca/Bahama mama :                                                Grandma apple pie/Apple pie :100 ml de suc de lamaie/lime                                             100 ml de suc de lamaie

100 ml de sirop de vanilie                                                 100 ml de sirop de caramel

100 ml de sirop de scortisoara                                            100 ml de sirop de scortisoara

200 ml de suc de portocale                                                400 ml de suc de mere verzi

200 ml de suc de ananas                                                                                                                                  

                                                                                                                                 

Acum el tot ce avea de facut in momentul in care avea o comanda de genul era sa toarne compozitia din sticla de prebatch direct in paharul mic de martini fara sa o masoare, (pahare de 130 de ml) sa lase putin loc pentru dilutie si alcool(daca era cocktail cu alcool) apoi sa verse continutul paharului intr-un shaker,sa adauge gheata,sa dea un shake rapid , sa toarne cocktailul si sa adauge un garnish prestabilit deshidratat peste (anans pentru bauturile exotice, mar pentru bauturile desert si lamaie pentru cele citrice) .

Toata treaba asta dura undeva la 7 secunde cu tot cu spalat shakere . Si daca aveai mai multe procesul era acelasi. O comanda de 7 cocktailuri prebatch cu alcool si fara folosind doua shakere a durat undeva la 35 de secunde.

Deci este o metoda salvatoare de vieti. Nu orice bar va va lasa sa faceti pre batch-uri si sincer le vad rostul doar in momentul in care vindeti cantitativ ceva anume si stiti sigur ca fiind marfa perisabila nu se va strica pana apucati sa o terminati.

Eu ca si client la bar mi-as dori sa vad pre batch-uri cand cineva imi prepara ceva dar numai daca este vorba de ingrediente homemade. Daca vin intr-un cocktail bar o fac strict pentru interactiunea/povestea din spatele paharului si a omului. In schimb la evenimente sunt un must be!

Va voi lasa mai jos un videoclip mai explicativ cu cateva exemple : (in unele cazuri se adauga si apa pentru dilutie)

What's your reaction?
1Like0Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment

get our latest news

Subscribe Our
Newsletter