Stiri din lumea barului

Acum cativa ani a aparut o noua metoda inovativa in piata horeca. Sucuri citrice care tin mai mult timp si unde storci mult mai putin. Sunt foarte fericit sa vad ca aceasta tehnica a inceput sa fie implementata in cateva baruri de top din Bucuresti si sper sa ajunga sa fie un standard peste tot deoarece ne salveaza noua barmanilor foarte mult timp,patronilor de local foarte multi bani si au acelasi gust.

Imagineaza-ti ca ai un eveniment in week-end si trebuie sa iti pregatesti suc de lamaie atat pentru barul de limonada (daca ai) si nu folosesti prigat limonada si o vinzi oamenilor ca limonada(si da, am vazut si asta in orasul natal si sunt total scarbit de asa ceva) plus sucul de citrice folosit pentru cocktailurile tale. la 10/20 ml de suc de lamaie x 600 cocktailuri pe seara la 150/200 invitati eu zic ca se aduna foarte mult deci aceasta metoda este un dealbreaker.

Totul a pornit de la Nicker Morris ( va voi lasa un link aici deoarece dureaza 1 ora videoclipul) :

Si a fost vorbit despre asta si in cartea Liquid Intelligence de Dave Arnold. Totusi cea mai buna prezentare si introducerea in lumea barmaniei a facut-o Kevin Kos avand un canal specializat pe tehnici inovatoare ale barmaniei.

Aveti aici un videoclip de prezentare cu lime,lamaie si portocala :

iar aici unul cu sucul de grapefruit :

In aceasta metoda folosim toate partile unei citrice( inclusiv coaja, de aceea este de preferat sa folositi citrice organice) si impreuna cu sucul acestora , apa si acizi ajungem la varianta completa.

De ce se intampla asta? Este foarte simplu. In citrice gasim o aroma mai puternica in uleiurile esentiale din cojile acestora decat din sucul lor. Cu alte cuvinte avem suficiente uleiuri esentiale in coji pentru mai multe sucuri, ce ne lipseste in acest moment? restul de suc. Cum putem compensa restul de suc? Apa plus acid. Pentru a nu va complica cu foarte multe ratii pentru acizi va voi lasa calculatorul online a lui Kevin unde puteti adauga cantitatea de coaja pe care o aveti si va va calcula automat apa si acizii pe care trebuie sa ii adaugati.

https://www.kevinkos.com/super-juice-calculator-1

De asemenea daca doriti sa aflati mai multe despre tema asta va las un link de la Art of Drink :

Dintr-o cantitate de 6 lamai mie mi-a iesit undeva la 1.8 litri de suc cu mult mai putini bani si avantajul cel mai mare este ca in loc de 3/4 zile in frigider acum tin pana la 2/3 saptamani in frigider.

1 kg de acid citric costa 50 de lei

6 lamai = maxim 10 lei

Metoda este foarte simpla : Intr-un borcan(sau un recipient care se poate sigila) adaugam cojile (de la cele 6 citrice in cazul nostru) peste care adaugam acizii (80 de grame in cazul nostru) si ii lasam intre 2/3 ore pana cand acizii s-au dizolvat complet si au fost extrase uleiurile din ele. Adaugam apa si sucul stors din citrice impreuna cu cojile si uleiul extras , blenduim compozitia , o strecuram si este gata de folosire.

Dintr-un kg de acid citric noi am folosit 80 de grame. Deci rezultatul final ne-a costat undeva la 14 lei.

Imaginati-va cate lamai trebuia sa cumparati si sa stoarceti pentru aproape 2 litri de suc.

Va spun eu , foarte multe deoarece storceam pentru un bar cate 100 de litri pe saptamana si faceam concurs cu colegii daca mai gasesc chiuveta la cate lamai foloseam.

Daca nu va descurcati cu limba engleza aveti aici un videoclip de-al meu in care explic si in romana impreuna cu o reteta de limonada cu ananas ,vanilie si scortisoara :

Vizionare placuta !

What's your reaction?
0Like0Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment

get our latest news

Subscribe Our
Newsletter