Despre :
Astazi vom pregati impreuna celebrul cocktail tiki Mai Tai a carui varianta originala contine Rum alb,Rum spiced, lichior de coaja de portocala uscata Curacao , siropul Orgeat si lime.
Orgeat este un sirop pe baza de nuci(migdale in general) , zahar si orange blossom water(care este o apa distilata din florile de portocal) deci contine note florale,uleiuri si nuci.
Pentru orgeat vom folosi tehnica Ticaloid 210s pe care o gasiti la pagina 54 din cartea Liquid Intelligence de Dave Arnold , avem nevoie de un emulsificator pentru a nu ni se separa orgeat urile (Stiti ca apa si uleiurile nu se impaca foarte bine). Cu un mix de 9 xanthan gum la 1 gum arabic putem scapa de aceasta problema
Safety first :
Dr Eric Berg – https://www.youtube.com/watch?v=K554maMvW00
Inspiratie :
Kevin Kos Ticaloid for nut orgeat calculator : https://www.kevinkos.com/syrup-calculator
The Wee Pearl Ticaloid measures for pistachos : https://www.youtube.com/watch?v=qB-Oa8-IvV0&t=49s
Trash Tiki official page : https://www.thetrashcollective.com/recipes
Aztec Orgeat Recipe : https://www.youtube.com/watch?v=JW1Bu7DPRwo
Lichiorul de portocale si trandafiri video : https://www.youtube.com/watch?v=FQBvWLhChis&t=326s
Retete Orgeat-uri :
Migdale : Vom lasa migdalele (200 grame) in apa rece cu un praf de sare peste noapte (12 ore) dupa care le vom strecura si clati cu apa curata deoarece apa in care au stat este plina de tanini.Asa vom elimina si gustul astrigent. Adaugam migdalele intr un blender si peste ele vom turna 600 ml apa fiarta pentru a extrage uleiurile din acestea si vom blendui compozitia. Folosim 300 ml lapte de migdale, 300 grame de zahar, 0.24 xanthan gum si 0.90 guma arabica. Strecuram compozitia si este gata de folosire.
Pistacho: Decojim pistacho-urile is cantarim varianta finala , avem in total 150 grame. Le vom lasa in apa rece timp de 5 minute dupa care le vom strecura si vom adauga peste apa fiarta si le mai lasam inca 5 minute. Acest proces va face ca coaja sa se desprinda mai usor. Daca o lasam asa vom avea un sirop de pistacho maro. Acum vom decoji fiecare pistacho(si da, dureaza putin),dupa care le vom adauga in blender impreuna cu 500 ml apa fiarta,500 grame de zahar, 1.2 grame guma arabica si 2.7 grame guma xanthan. Blenduim compozitia si fara sa o strecuram este gata de folosire.
Avocado: Aceasta varianta nu are nevoie de emulsificator. Vom incepe prin a spala cei 5 samburi si a ii lasa sa se usuce. Sunt doua feluri de samburi,unii care se curata foarte usor si doar dezlipesti coaja de pe ei si unii foarte incapatanati unde trebuie luati la cutit fiecare particica. Dupa ce am terminat de decojit samburii, ii vom taia in cateva bucati si ii vom adauga intr o tigaie unde ii vom praji la foc mediu timp de cateva minute pentru a elibera uleiurile din samburi . Dupa ce observati ca au devenit portocalii/rosiatici vom lua o oala unde vom adauga 500 ml apa si vom porni focul. Dupa ce acesta a dat in clocot vom adauga 500 grame de zahar si samburii de avocado. Inainte sa ii adaugam jumatate ii vom toca. Amestecam pana se dizolva zaharul si da din nou in clocot, oprim focul si il lasam peste noapte , intre 8 si 12 ore. Dupa care strecuram compozitia ,il adugam intr o sticla si este gata de folosire.
Pentru Mai Tai urile noastre vom folosi :
60 ml Rum Plantation
25 ml lichior de portocale si trandafiri
35 ml sirop de orgeat
25 ml suc de lime
Vom pastra aceeasi reteta pentru fiecare orgeat , vom schimba doar orgeat urile si decorurile.
Acesta a fost episodul de astazi , sper ca v a placut si ca nu toate dar macar unele retete le veti incerca si voi acasa. Aceste orgeat uri pot fi servite si fara alcool cu absolut orice suc vreti voi sa improvizati acasa.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Linkuri oficiale StiuceBeau :
Mail: admin@stiucebeau.ro
Pagina oficiala : http://www.stiucebeau.ro
Instagram : https://www.instagram.com/stiucebeau/
Facebook: https://www.facebook.com/stiucebeauro/
TikTok: http://tiktok.com/@stiucebeau
Blog: http://stiucebeau.ro/blog/