Ganduri si experiente

Salutare atat voua cat si noului an in care ne aflam. Un an nou,un vis vechi si mijloace noi de a il atinge. Stiti cum este „Daca nu merge planul,schimbi planul..nu visul”.

Deseori patesc ca scopul meu sa nu fie foarte bine inteles asa ca pentru asta am creat acest articol.

Majoritatea persoanelor au impresia ca vreau sa fiu cel mai bun barman sau orice legat de chestia asta si sincer nu este nici macar pe aproape,deci puteti inceta sa va bagati in concurente imaginare fara rost cu mine.

Scopul meu inca de cand am ales acest domeniu a fost sa am un bar cu cea mai frumoasa atmosfera si o comunitate de clienti/oaspeti cu care sa imi petrec timpul de drag acolo. Am invatat si continui sa invat barmanie in primul rand pentru ca ma pasioneaza mixologia dar o fac doar sa ma tin la curent cu piata (cu ce apare,cu ce se cere). In momentul in care imi voi deschide un bar vreau sa am totul pregatit.

Pentru a avea succes in acest domeniu trebuie sa fii la curent cu multe aspecte dar cel mai important este sa ii oferi omului ceea ce isi doreste. Acum na,tu alegi categoria de oameni pe care vrei sa ii ai in functie de ceea ce oferi. Spre exemplu,eu nu vreau sa am unul din acele baruri restaurante de tip fast food vii,mananci,pleci si esti intr o graba continua. Nu atrage publicul meu tinta deoarece in locurile aglomerate ai persoane cu rabdare scazuta si nu sunt fan asa ceva nici la munca, nici in timpul liber.

Intr un business ori mergi pe „ce e cel mai cautat si utilizat” si vinzi mult la pret mic ori oferi „ceea ce nu este” si prin unicitate vinzi scump dar cel mai important este ca business-ul tau sa rezolve o problema.

Am ramas in acest domeniu in ciuda evenimentelor care l au tot schimbat de a lungul anilor precum Colectiv/Anti-fumat/Pandemie (evenimente ce nu au tinut de mine dar m-au afectat indirect) cand posibilitatile financiare s-au micsorat radical tocmai pentru ca am zis ca o sa am barul meu. Si daca „plec” acum din acest domeniu, o sa o fac si cand voi avea barul pentru ca sigur evenimente pe care nu le pot controla vor mai fi.

De a lungul anilor am tot facut sacrificii pentru acest vis despre care voi vorbi in cu totul alt articol deoarece multe au fost foarte extremiste si ar trebui sa dezvolt prea mult aici.

Acestea au fost fie de „nu mai face asta/Nu mai sta cu x” pana la „Trebuie sa invatam si asta/Trebuie sa facem si asta” pana am ajuns in punctul in care mi am reprogramat obiceiurile si sursele de interes. Si pentru cei ce spun tot timpul ca oamenii nu se schimba niciodata se inseala. Eu cred in acea schimbare pentru ca vad ca m am dus in ultimii 5/6 ani la 180 de grade de cum eram ca om. Cred in schimbarea oamenilor dar doar atunci cand si au schimbat obiceiurile si sursele de dopamina.

De a lungul anilor am invatat diferite domenii strict pentru a imi deschide un bar :

Mixologie(Ca sa ofer cele mai bune si contemporane bauturi)

Management(Ca sa stiu cu ce se mananca un bar de la cum il vezi pe strada pana cand iesi din el)

Business(Deoarece sa faci bauturi bune nu este suficient,ai nevoie de planuri,strategii si viziune)

Marketing(Deoarece trebuie sa stii cum sa iti aduci publicul tinta)

Contabilitate(Deoarece trebuie sa stii sa explici si un contabil bun face diferenta,legile fiind interpretabile)

Psihologie ( Deoarece lucrezi cu oamenii si trebuie sa stiu cum gandesc,ce isi doresc,sa indentific rapid reactiile si nevoile)

Fitoterapie (Deoarece lucrez cu plante si mirodenii)

Chimie ( Strict pe cum reactioneaza anumite alimente in organismul nostru si de ce fac ceea ce fac anumite produse chimice)

Bucatarie (Asta mai mult de hobby,cand voi avea bar voi angaja un bucatar sef cu care voi colabora la meniuri interactive si complementare)

Multi nu inteleg ca experienta nu vine cu trecerea anilor si finalizarea a aceleasi 10 task-uri din prima luna in urmatorii 10 ani ci cu implicarea,dorinta de dezvoltare si sacrificarea timpului liber. Dar na,este un domeniu in care din pacate oricine are acces.

De ce imi doresc un bar?

Initial am crezut ca am ales atat asta cat si meseria de barman in urma cu multi ani cand dupa o perioada de excese mi am facut o analiza cu calitati/defecte/ce as schimba la mine si ce nu as schimba la mine(intr o perioada in care faceam bani din mai multe surse/activitati/domenii dar aveam impresia ca nu stiu sa fac nimic,nu ma defineste nimic si ca ma invart in gol) dar aparent in urma cu cateva luni am aflat ca nu a fost asa.

Cand eram mic, tatal meu avea un bar. Barul in care am copilarit,unde m am jucat,unde mi am facut prieteni,unde reveneau aceeasi oameni zi de zi(pe vremea cand fidelizarea exista),unde am crescut. Nu intelegeam de ce de fiecare data ma simteam mai relaxat intr un bar decat in propria casa(ma rog, cazare/chirie dar cu tot comfortul de care ai nevoie).

In prezent lucrez ca manager intr un bar din Bucuresti ca si cum ar fi barul meu,incerc sa fidelizez clientii/oaspetii , sa vin tot timpul cu lucruri noi pe partea de bar si sa atrag oameni din diferite parti ale Bucuresti-ului acolo si separat ma duc ca barman la evenimente cu barul meu mobil prin toata tara incercand sa creez o mica comunitate de oameni in online pana o sa am posibilitatea financiara sa imi deschid barul visurilor mele.

Deci nu. Nu ma vad ca pe un barman si nu ma indentific cu acestia din multe motive(de la obiceiuri la mentalitate). Sunt doar un om care a plecat de la -1(fara resurse,fara relatii,fara educatia necesara,fara lifestyle-ul adecvat, doar cu o dorinta,un psihic sanatos si toata ambitia si optimismul din lume) si face tot posibilul sa isi atinga visul.

What's your reaction?
2Like0Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment

get our latest news

Subscribe Our
Newsletter