Salutare.
Dupa cum stiti probabil din videoclipurile mele sunt in al 9-lea an in industria ospitalitatii. Cand am ales aceasta meserie am facut-o strict din pasiune. Este foarte greu fara un mentor sau un grup de persoane pasionate/implicate sa te dezvolti. Acum este mai usor dar cand m-am apucat eu continutul abia era la inceput. Deseori voiam sa continui sa ma dezvolt si sincer nu stiam ce anume sa fac, nu prea ma interesa daca fac „cei mai buni” pasi ai mei, ma interesa mai mult sa nu stau pe loc in aceasta dezvoltare profesionala si sa nu simt ca ma plafonez.
Astazi iti voi arata cativa din pasii facuti de mine care sper ca te vor ajuta macar sa iti faci o idee cum sa inveti singur:
1. Carti
Iti voi lasa aici o lista cu carti care pe mine m-au ajutat (Nu le voi adauga pe cele de business/marketing/dezvoltare personala/nutritie/psihologie si filozofie) voi ramane strict la cele de bar.
Multe dintre ele sunt strict de avansati dar eu ti-as sugera sa incepi cu „Botanistul euforic” deoarece iti explica foarte bine toate bauturile pe care le gasesti intr-un bar,cum se produc si ce contin.
Dupa care sa treci la „Alchimia naturii” unde vei invata care sunt tipurile de plante,ce gust au,de ce tip sunt si ce efecte au asupra organismului.
Dupa care ti-as sugera(dar e optional) sa citesti Ayurveda deoarece explica foarte bine tipurile de organisme si de ce aceleasi „leacuri babesti” functioneaza la unele persoane si la altele nu.
Dupa sa citesti The new york bartender guide unde vei invata foarte multe retete clasice(nu ai cum sa ramai fara inspiratie) dar si despre paharele in care se servesc(de ce) , caloriile lor si multe altele.

2. Grupuri de facebook:
Da,da. Stiu ce ziceti, facebook-ul este pentru „batrani”(cel putin la noi in tara) dar totusi daca stii sa il folosesti poti avea rezultate exceptionale. Eu unul il folosesc pentru diferite grupuri (chirii/horeca vanzari echipamente/avocatul online pentru legi/ intrebari de contabilitate etc) si cele mai importante fiind cele de bar.
Sunt abonat la grupuri de bar din toate colturile lumii.
Intr-adevar vad unele postari de 30 de ori , chestii banale de acum 10 ani foarte des dar credeti-ma , acea informatie „noua” venita la timpul ei face diferenta.
Va voi lasa aici o lista cu cateva din grupurile la care sunt abonat(ca sunt foarte multe). Voi nu trebuie sa urmariti aceleasi grupuri dar cu cat sunteti abonat in mai multe grupuri de genul cu atat si recomandarile pentru voi de la facebook de genul vor fi mai multe :

3. Youtube/Instagram/TikTok Feed :
Aici aveti trei lucruri de facut daca vreti sa primiti continut de calitate si da , este putin obositor pana iti ajustezi fluxul si te obisnuiesti sa faci asta ca un robot fara sa te mai gandesti dar pe termen lung ajuta enorm.
a)Invata sa spui nu !
Aici ma refer stric la „Nu ma intereseaza” si anume cel mai important buton de pe social media. Nu este suficient sa te abonezi la chestii care iti plac daca lasi platformele sociale sa iti impinga „n” continut facut strict de consum cu care dupa ce se termina nu vei face nimic. Asa ca invata sa spui NU !

b) Invata sa spui si da !
Noi romanii avem un obicei foarte prost si anume indiferent daca ne place ceva pe internet(din obisnuinta de hateri online) nu dam like,poate salvam videoclipul dar like nu dam. Algoritmii platformelor sociale nu au cum sa iti impinga mai mult continut de genul daca tu nu le spui ca iti place. Recunosc,uneori si eu mai fac asta. Dar este foarte bine sa dai like,deoarece in caz ca ai nevoie vreodata de o informatie de acolo o poti gasi in lista „imi place” a videoclipurilor. Eu ma oftic ca am inceput tarziu sa fac asta.

c) Watch Later (Vizioneaza mai tarziu):
Deoarece majoritatea continutului de bar se incadreaza in videoclipuri intre 10-30 de minute nu esti disponibil de fiecare data sa te uiti la ele sau uneori pur si simplu nu ai energia necesara sau starea de spirit asa ca poti face ce fac eu si anume le salvez , le strang si in momentul in care am chef intr-o zi consum 3/4 ore de continut in continuu (de asemenea,nu uit sa dau like dupa fiecare videoclip). Nu o sa mint, nu fac treaba asta de mult,doar de cateva luni dar continutul consumat in acest domeniu s-a dublat cel putin multumita acestui buton magic.

4. Youtube, cea mai buna platforma pentru barmani :
De ce cea mai buna platforma? Deoarece continutul fiind standard lung , toata lumea isi da interesul sa se documenteze cat mai bine inainte de a face un videoclip. Indiferent de subiect ai N termeni de comparatii prin care poti filtra informatiile si sa fim seriosi, rar ai ce invata dintr-un videoclip de 30 de secunde(zic rar tocmai ca am vazut ieri un videoclip despre cum sa folosesti bezele ca sa faci panza de paianjez pe un pahar pentru bautura de halloween).
Un mic sfat: Chiar daca ai vazut deja un subiect(cum se face x) lupta putin cu tine si uita-te la toate care iti apar asa. Ai fi surprins dar ai putea sa inveti totul mult mai usor si in acelasi timp sa vezi diferite perspective. Poate cine stie, vezi un detaliu care va face diferenta.
Daca nu stiti de unde sa porniti va voi lasa aici o lista cu cateva canale pe care le urmaresc eu (Pe mine pe partea de bar ma pasioneaza mixologia deci daca cautati canale de flair,la mine nu gasiti,sorry) :

5.Investeste bani !

Suntem in 2023 asa ca simt nevoia sa fiu putin mai precis aici. Nu ma refer acum sa joci la bursa,sa bagi in cripto sau alte chestii de genul. Ma refer strict ca este o meserie ce se bazeaza pe experienta. Pe viziune,creativitate,diversitate,adaptare,evolutie,etc si toate acestea sunt skilluri pe care tu poti sa le antrenezi.
Unul din cele mai importante skilluri ale tale ca barman este „Gustul” si este unul pe care trebuie sa il antrenezi tot timpul. Multi nu inteleg exact despre ce este vorba si devin alcoolici. Nu , daca doar bei asta nu te face barman, trebuie sa consumi calitativ si la randul tau sa inveti oamenii din jurul tau sa faca la fel,fara sa se simta deranjati sau obligati de asta,fa-i sa-si doreasca asta prin exemplu in primul rand si prin educatie.
Poti testa bauturi atat cu alcool cat si fara. Daca faci un sirop/cordial/o soda/etc acestea sunt ingrediente cu care lucrezi si nu necesita alcool sa le poti face mai calitative. Deci poti experimenta cat vrei. Si cand te apuci sa degusti bauturi nu te apuca si sa le termini, te intereseaza gustul,mirosul,after tast-ul(si normal,aspectul).
De ce spun toate aceste lucruri? Pentru ca nu vreau sa fii zgarcit cu tine. Mai bine investesti in tine 10/15 ani(de preferat ar fi toata viata dar nu vreau sa-ti stric startul) ,astazi cu o carte,maine mai faci un experiment acasa si asa mai departe si inveti o meserie,evoluezi ca om,prinzi incredere in tine decat sa te bucuri la 200 de lei in plus pe saptamana care se vor cheltui oricum si peste 20 de ani te vei intreba de ce tu ai 40 de ani,colegul tau de munca 20 , el a venit de o luna si voi castigati la fel.
Cumpara fructe/plante/mirodenii pe care nu le-ai gustat niciodata si transforma-le in toate formele lor posibile sa vezi cat de diferite sunt in functie de densitate si stare. Invata sa stii exact gustul unei bauturi doar turnand intr-un pahar,este esential! Eu fac asta de cand m-am apucat (ce e drept, la mine este mai mult obsesie) si am investit sume foarte mari in dezvoltarea mea atat personala cat si profesionala si am facut prostia sa nu ma promovez in tot acest timp si au fost pasi foarte importanti in cariera mea.
Efectiv la mine dupa 8 ani (cand am inceput youtube) m-am uitat pe conturile mele sociale si n-as fi ghicit in veci ca sunt barman. De ce? Pentru ca mergeam pe mentalitatea veche „Tine tot pentru tine” si cand o sa ai barul tau o sa „rupi”. Va rog frumos , nu faceti aceeasi greseala ca mine,oamenii adora sa vada evolutia si pasii si credeti-ma ca dupa ce va bateti cu pumnii in piept in fata a 100 de oameni ca veti face ceva,de rusine si tot nu o sa mai renuntati ! Ganditi-va ce mentalitate proasta aveam daca am refuzat sa imi vand retete pe sume foarte frumoase. Daca nu stii stiinta din spatele acelor retete nu sunt nimic mai mult decat niste retete. Da, la inceput trebuie sa stii foarte multe retete si sa le incerci (de preferat) dar in timp cauta sa inveti doar stiinta din spatele lor si fa-ti propriile tale retete !
6. Colinda baruri

Colinda cat mai mult. Incepe cu orasul tau , viziteaza toate barurile de acolo si incearca toate bauturile. Ai fi surprins ,aceeasi bautura s-ar putea sa-ti placa intr-un bar si in altul nu. Nu mai zic de experienta in sine,este geniala. Decoruri interioare diferite de la pereti la scaune si mese. Este ca si cum ai vizita de fiecare data casa altcuiva, este magnific. Eu am facut asta ani de zile. Nu vor prietenii tai sa vina cu tine? Du-te singur , asa ai ocazia sa iti faci mai multi prieteni,fii spontan ! Poti ramane cu amintiri extraordinare. Iesi macar o data pe saptamana intr-un bar si incearca o bautura noua, iesi din zona ta de comfort.
Ca sa fii bun in aceasta industrie trebuie sa mergi macar pe unul din doua obiective :
- Ce se cere
- Originalitate
Dar ce crezi? In ambele variante ai nevoie ca tu sa stii „Piata”. Ce inseamna asta? Inseamna sa stii ce isi doreste fiecare consumator in functie de local si de zona respectiva. Inseamna sa stii majoritatea produselor de pe piata. Si ca sa fii original trebuie sa gasesti acea linie subtire intre ce se cere si ce oferi tu. In momentul in care iti pui amprenta totul devine satisfacator. Nu fii dezamagit daca pe partea de originalitate nu ai succes, cu mentalitatea,rabdarea si investitia necesara iti poti crea propria piata de consumatori , trebuie doar sa fii perseverent si atent la nevoile lor.
7. Seminare :

Cele mai multe cunostinte din domeniu intotdeauna le vei face la seminare/master class-urile/guest shift-uri deci nu te calici niciodata. Investeste in tine , in cresterea ta profesionala si nu accepta niciodata sa fii doar un simplu barman. Intereseaza-te la munca,la oameni din domeniu,la cunostinte si de fiecare data cand prinzi un curs fa tot posibilul sa ajungi acolo (chiar daca nu este in orasul tau). Crede-ma , atat experienta in sine cat si oporturinitatile care vin dupa sunt incredibile.
Cea mai comuna conventie a barmanilor este BRIFT (Bartender Romania International Fair & Tale) si ce crezi , are loc chiar in cateva zile (17/18 octombrie) deci este cel mai bun moment sa incepi. Poti sa-ti iei bilete de aici : https://brift.ro
8.Scoala de bar :
Daca nu ai cunostinte in domeniu, nu ai experienta si totusi vrei sa incepi de undeva fa o scoala de bar. Dar te rog , nu alege una pe care sa o faci doar pentru diploma. Cauta una de unde ai ce invata(eu unul am avut foarte mult noroc pe partea asta si am avut posibilitatea ca dupa ce am terminat cursurile sa revin si la grupele urmatoare fara sa platesc din nou). Foarte multe cunostinte din domeniu mi le-am facut acolo si este incredibil sa ai langa tine persoane pasionate cu care sa te intreci tot timpul dar in acelasi timp care sa te sprijine si sa te ajute sa-ti completezi minusurile.
As putea vorbi pe subiectul asta zile intregi dar nu stiu daca ar fi ok sa dau informatiile private de la scoala aici, nu vreau sa stric afacerea cuiva asa ca va voi lasa date de contact aici si puteti afla mai multe: BarTechs .

Acesta a fost articolul meu informativ cu cateva ganduri si experiente din aceasta industrie, vor mai urma si altele de genul. Sper ca daca nu v-am ajutat cu informatii, macar v-am ajutat sa va orientati mai usor sau macar v-am dat un punct de plecare. (Invata un om sa pescuiasca si nu va muri de foame niciodata)
Sunt informatii pe care eu sincer mi-as fi dorit sa le stiu in momentul in care am pornit in aceasta industrie si sper sa va fie si voua de folos. Daca am omis ceva sau daca doriti sa aflati despre un subiect anume va rog sa imi lasati un comentariu si voi reveni pe cat de repede pot.
Multumesc celor ce au citit tot si va doresc o zi buna , ne revedem la urmatorul blog sau videoclip !